Ayurvedisch Kapha recept

Dit recept is geweldig om Kapha in jou te balanceren. Ben je nog niet zo heel bekend met Ayurveda en wat de Ayurvedische voedingsleer voor jou kan betekenen? Lees dan eerst even dit blog.

De krachten van Kapha

Kapha bestaat uit het element water en aarde. Als de Kapha bij jou overheersend is en in balans dan ben je waarschijnlijk vriendelijk, kalm en bedachtzaam. Neem je geen overhaaste beslissingen en ga je spaarzaam om met je geld. Ben je rustig en romantisch aangelegd. Je hebt een goede spierkracht en uithoudingsvermogen, hebt niet veel echte honger, maar eet je wel heel graag.

Ben je uit balans? Dan heb je moeite om in beweging te komen, stel je dingen uit en ben je conflict vermijdend. Ook kun je last hebben van overgewicht, een trage vertering en maagklachten.

Om Kapha in balans te brengen met voeding is het belangrijk om minder te eten en te kiezen voor droog en weinig vetten en oliën. Verder weinig zuivel en matig zetmeel. Kies het liefst voor scherpe, bittere en wrange smaken.

Wil je meer weten over de krachten en van Kapha en hoe je haar weer in balans kunt brengen? Lees dan zeker even dit blog.

Het recept voor meer balans in jou Kapha energie: Pesseratu

Deze pannenkoekjes kun je maken met verschillende groenten waardoor je oneindig kunt variëren. Leuk om te weten is dat dit ook een ideaal Detox recept is. Iets wat zeker voor Kapha types goed is om regelmatig te doen om gebalanceerd en energiek te blijven in zowel lichaam als geest.

PESSERATU’S – LUNCH PANNENKOEKJES

Deze pannenkoekjes zijn ideaal om vooraf te maken en een aantal dagen van te genieten. Combineer met een lekkere chutney, raïta of een schep kokosyoghurt. De pannenkoekjes lenen zich ook perfect om in te vriezen. Let er wel op dat je de bonen en granen een moet weken.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 25 min
Wachttijd 1 d
Totale tijd 1 d 45 min
Porties 15 pannenkoekjes

Ingrediënten
  

  • 100 gram gerst, quinoa, basmati rijst of boekweit
  • 100 gram groene mungbonen
  • 200 gram spitskool (of andere groenten), fijngesneden
  • 2 volle el gember geraspt
  • ruim 1 dl water voor het beslag
  • 100 gram fijne havermout
  • 2 el kikkererwtenmeel
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl tijm
  • 3/4 tl kurkuma
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 6 el fijngesneden verse groene kruiden (peterselie, koriander, basilicum, munt, dille etc.)
  • 1 tl zout (naar smaak)
  • kokosolie om in te bakken

Instructies
 

  • Week de gerst (of andere granen) samen met de mungbonen samen in water, de hele nacht of minstens 5 uur. Giet af en spoel goed.
  • Snijd de groenten echt goed fijn. Experimenteer gerust met groenten zoals spitskool, venkel, knolselderij, wortel of pastinaak.
  • Maal de mungbonen, gerst en gember samen met ruim 1 dl water tot een glad en dik beslag. Doe het beslag in een kom en voeg de havermout, kikkererwtenmeel, gemalen komijn, tijm, kurkuma, zwarte peper, gesneden groente, verse kruiden en het zout toe. Heel goed doorroeren.
  • Laat nu 10 minuten rusten en kijk of het beslag naar wens is. Het is dikker dan 'normaal' pannenkoekenbeslag, maar je moet er wel mee kunnen bakken dus indien nodig voeg je extra water toe.
  • Verhit nu 1 el kokosolie in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is voordat je het beslag toevoegt. Maak ongeveer 3 pannenkoekjes in een pan. Strijk glad met de onderkant van een lepel en bak op middelhoog vuur tot ze goudbruin kleuren. Keer om en bak ook de andere kant tot goudbruin. Herhaal dit tot het beslag helemaal op is.
  • Serveer met Chutney, kokosyoghurt of Raïta.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
1 comment

Recente berichten

One thought on “Ayurvedisch Kapha recept

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept