• Lucy

Vegetarisch wokgerecht met spruitjes en paksoi

Bijgewerkt op: feb 10

Spruitjes, je haat ze of bent er gek op, maar een middenweg voor deze oer Hollandse groenten lijkt er niet te zijn! Ben jij net zo een spruitjes lover als ik dan is dit gerecht aan aanrader. De spruitjes schoonmaken is even werk, maar daarna staat dit gerecht ontzettend snel op tafel.


Dit gerecht ontstond nadat ik van mijn vader (biologische groentekweker) de eerste biologische Paksoi van het jaar kreeg. En daar wilde ik natuurlijk iets lekkers van maken! Paksoi vind ik zelf het lekkerste als ik hem even kort wok dus het stond vast dat ik sowieso voor een wok gerecht zou gaan. En aangezien ik al weken zin had om weer eens spruitjes te eten was de keuze voor een wokgerecht snel gemaakt. Ik ging aan de slag met zelfgemaakte woksaus die met een paar ingrediënten te maken zou zijn en als snel ontstond er een nieuw favoriet winters gerecht! Hij heeft hier inmiddels al een paar keer op tafel staan shinen.


En naast dat dit gerecht gewoon mega lekker is heeft het ook een flink aantal gezondheidsvoordelen. Zeker voor vegetariërs is het belangrijk om op te letten dat je gevarieerd eet om alle benodigde voedingsstoffen uit verschillende voeding te kunnen halen. Vitamine B12, A, en ijzer zijn een aantal voedingsstoffen die veelal uit vlees worden gehaald. Ijzer in plantaardige voeding wordt minder goed opgenomen dan uit dierlijk voedsel en daarom is het des te belangrijker om ervoor te zorgen dat je gelijk met ijzerrijke producten Vitamine C binnen krijgt. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat ijzer uit plantaardige voeding beter door je lichaam wordt opgenomen. Dit gerecht helpt hierbij!


Hollandse groenten

Spruitjes, een van oorspring Nederlandse groenten, is ontzettend gezond doordat ze tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels bevatten! Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Echt power food dus dat niet kan ontbreken tijdens de donkere wintermaanden!

Paksoi

Dit gerecht is echt een vitaminebommetje door ook nog eens Paksoi en broccoli toe te voegen. Want wist je dat Paksoi naast vitamine C boordevol ijzer en vitamine A zit. De combinatie van de vitamine C en ijzer in een is dus perfect in een vegetarisch voedingspatroon. Dus zeker als vegetariër mag Paksoi vaker de hoofdrol spelen in gerechten.


Broccoli

Net als Paksoi en spruitjes heeft ook broccoli zijn redenen om niet te mogen ontbreken in een vegetarisch voedingspatroon. Broccoli voorziet het lichaam onder andere in Vitamine C, vitamine K, vitamine A, foliumzuur, mangaan, vitamine B6 en vitamine B2, maar ook mineralen als calcium, magnesium en kalium zijn aanwezig. Zeker als je veel sport is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen voor het herstel van de spieren. Dat is ook zeker een van de redenen dat er hier wekelijks broccoli op tafel staat want naast de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen is het ook gewoon ontzettend lekker!


Genoeg gekletst, op naar het recept!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven