• Lucy

Vegetarische stamppot met zoete aardappel, rucola & halloumi

Bijgewerkt op: feb 10

Ouderwetse stamppot in een nieuw jasje.


Een stamppot waar je het vlees of vleesvervanger niet mist!


Een kleine week geleden had ik een gesprek met mijn vriend over de Hollandse stamppot. Hij vindt het nogal ongeloofwaardig als ik zeg dat ik gewoon geen fan ben. Dat komt volgens hem doordat ik geen vlees eet… Hmmmm… Ik geef toe dat bij veel mensen de stamppot wordt ‘opgeleukt’ met (vegetarische) rookworst en/of spekjes. Volgens mijn vriend is er (nog) geen stamppot recept waarbij het vlees niet wordt gemist. De vegetarische vervangers doen gewoon niet the trick… Oké, daar kan ik het alleen maar met hem mee eens zijn.

Ook als vegetariër vind ik een vegetarische worst of vega spekjes geen succes. Het is in ieder geval geen toevoeging van smaak wat mij betreft. Misschien is het hierdoor dat ik de ouderwetste stamppot eigenlijk altijd een beetje saai vind. Sinds ik op mijzelf ben gaan wonen, ruim 10 jaar geleden, ben ik gaan experimenteren met verschillende stamppot recepten op basis van zoete aardappel, geitenkaas, zongedroogde tomaten, walnoten… Ik heb heel wat vega stampotjes gemaakt, maar nooit is er echte liefde tussen ons ontstaan!
En dus ging ik de uitdaging aan om nu echt een keer een variant te bedenken waarin je vlees niet mist!


Het resultaat? Een stamppot op basis van zoete aardappel en rucola. Met zoutige halloumi als vervanger van de spekjes en walnoten voor de crunch. Een kruidige toevoeging door de kruidenazijn van Tromp en Rueb en een tikkeltje frisheid door de rasp van een sinaasappel. Een heerlijke smaak combinatie waarbij het vlees of een vegetarische vervanger niet wordt gemist. Een echte winnaar!


Koken met azijn

Dit recept is ontstaan in samenwerking met Tromp & Rueb. Ik ging al eerder aan de slag met hun azijn en maakte er deze heerlijke kabeljauw pakketjes mee, maar met hun verassende azijn smaken valt nog veel meer te ontdekken!


Zo voegde ik in deze stamppot kruidenazijn van Tromp & Rueb toe. Deze azijn is maar liefst op acht kruiden gerijpt. Je begrijpt waarschijnlijk al dat de toevoeging van deze azijn al zorgt voor flink wat toevoeging van smaak.


Tromp & Rueb is een authentiek merk dat naar mijn mening echt laat zien dat goede producten ook betaalbaar kunnen zijn. De azijnen zijn volgens eeuwenoude receptuur en op ambachtelijke wijze gebrouwen. Na het brouwproces ondergaan de azijnen een speciaal rijpingsproces waardoor de smaak nog beter tot zijn recht komt.


De verschillende azijnen kun je perfect gebruiken voor extra smaak in marinades, dressings voor door je salade, maar ook zeker in stoofgerechten of dus in stamppot!


Wil jij nu ook aan de slag met de vegetarische stamppot? Bekijk snel het recept hieronder!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven