• Lucy

Zelf vegan kimchi maken!


Nu denk je misschien kimchi? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord! En dat is niet zo gek want in Nederland is kimchi nog niet heel bekend. kimchi is een Koreaanse specialiteit en vind je in Nederland vooral terug in restaurants en toko’s. Zelf ben ik ontzettend dol op deze smaakexplosie en het is zo jammer dat kimchi niet bekender is in Nederland. Het is namelijk ontzettend gezond, veelzijdig te gebruiken, leuk om te maken en super makkelijk. kimchi maken vergt alleen een beetje geduld!


Direct overtuigd om aan de slag te gaan met Kimchi? Klik dan hier om naar het recept te gaan.Waarom is kimchi gezond?

Kimchi is een ingelegd product en door het fermentatieproces zit het vol met goede bacteriën. Door de antibacteriële kwaliteiten is het een flinke boost voor je immuunsysteem. De darmbacteriën die vrijkomen bij het fermenteren van groenten zijn goede darmbacteriën die een gezonde darmflora ondersteunen. Heb je regelmatig last van een onregelmatige stoelgang of ‘vage’ buik- en darmklachten dan kan het helpen om regelmatig gefermenteerde groenten te eten.


Wat is kimchi precies?

Nu we weten waarom kimchi zo gezond is wil je natuurlijk ook weten wat kimchi nou precies is? kimchi is een Koreaanse specialiteit van gefermenteerde groenten. De bekendste variant is met Chinese kool en garnalen. Niet vegetarisch dus! Je kunt kimchi, net als ik in dit recept gedaan heb, eenvoudig vegetarisch en zelfs vegan maken door de vis weg te laten en te vervangen door verschillende soorten groenten.Wat heb je nodig voor een flinke portie kimchi?

Allereerst een portie geduld! Het fermenteren van groenten duurt namelijk minstens 24-48 uur, maar wordt nog lekkerder als je de groenten 3 dagen in een lucht dichte pot bewaard. Je hebt dus naast wat geduld een goede weckpot nodig om je groenten in te bewaren. Ik gebruikte voor dit recept twee super handige potten van Xenos die beide luchtdicht, makkelijk in gebruik en goed schoon te maken zijn.


De traditionele kimchi maak je dus met Chinese kool. In dit recept voegde ik daar nog wortel en bosui aan toe, maar je kunt zo veel variaties bedenken! Denk aan radijs, rode kool, bietjes, ui.. eigenlijk kun je bijna alle groenten fermenteren. Het leuke is om het zelf te gaan proberen en te ontdekken hoe het uitpakt.


En dan.. Je hebt kimchi gemaakt,

maar wat doe je er mee?


Ook deze mogelijkheden zijn eindeloos! Een traditionele manier is om de kimchi te mengen met

overgebleven rijst. De rijst is dan wat plakkeriger dan als het net gekookt is. Het enige wat je dan hoeft te doen is de kimchi te mengen met de rijst en eventueel nog een scheutje sesamolie aan toe te voegen. Ik kon het natuurlijk niet laten om deze traditionele manier een beetje meer eigen te maken en serveerde de kimchi met pandanrijst, plakjes avocado, een spiegelei en zwarte sesamzaadjes. De rijst en avocado neutraliseren de pittige smaak van de kimchi, perfecte combinatie als je het mij vraagt!


Maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt de kimchi toevoegen aan een rijst- of oosterse noedelsalade, door een noedelsoep scheppen, op een broodje (vegetarische) knakworst serveren of als topping van een (vegan) burger zoals deze zwarte bonen burgers.


Het recept: vegan kimchi maken


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven