• Lucy

Slimme voedselcombinaties voor een gezonde spijsvertering

Bijgewerkt op: sep 30

Heb jij ook last van een opgeblazen buik, onrustige darmen of een onregelmatige stoelgang? En voel jij je daardoor ongemakkelijk in gezelschappen? Je bent niet de enige!


Er zijn veel mensen met 'vage' darmklachten die veelal hetzelfde label van de huisarts mee krijgen: prikkelbare darmsyndroom. Ook ik werd jaren geleden met deze diagnose naar huis gestuurd, zonder verder onderzoek over eventuele allergieën of intoleranties. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en heb ik ontzettend veel geleerd over gezondheid en voeding door verdieping te zoeken in de Holistische en Ayurvedische gezondheidsleer. En gelukkig zijn er ook voor mensen met vage darmklachten of de diagnose prikkelbare darm genoeg mogelijkheden om de klachten te verminderen.


Om direct door te gaan naar een voorbeeldrecept klik je hier.


Slimme voedselcombinaties

De oorzaak van veel darmklachten ligt in de spijsvertering. Niet zo gek als je bedenkt dat we tegenwoordig hele andere voedselcombinaties maken dan vroeger.. Onze spijsvertering krijgt daardoor nogal wat te verwerken! Je zult merken dat er periodes zijn dat je alles kunt eten en het goed verteerd wordt, maar er zullen ook tijden zijn dat het allemaal wat moeizamer gaat en je merkt dat je lichaam moeite heeft om je voeding te verwerken.


Dit heeft uiteraard met heel veel verschillende factoren te maken. Denk maar eens aan de invloed van stress op je gezondheid, maar ook leeftijd, omgevingsfactoren, het weer en hoeveel je beweegt.


Gelukkig zijn er een aantal slimme keuzes die je kunt maken in periodes dat je spijsvertering minder goed loopt en je klachten verergeren. Voor bijna iedereen helpt het om de onderstaande voedselcombinaties toe te passen:

 1. Kies voor licht verteerbare maaltijden met als simpele richtlijn om in een maaltijd eiwitrijk voedsel te scheiden van koolhydraatrijk voedsel. Combineer wel met lekker veel groenten.

 2. Bijvoorbeeld: Eiwitrijke producten zoals vlees, vis, kip, ei, peulvruchten, kaas of tempeh met volop groenten, of Koolhydraatrijke producten zoals aardappels, granen, rijst, pasta en peulvruchten met volop groenten.

 3. Gezonde vetten kunnen vervolgens vaak zonder problemen toegevoegd worden.


Heb je regelmatig last hebt van je darmen? Ga eens experimenteren met verschillende voedselcombinaties en probeer te voelen of er verschil is. Je kunt hierbij ook zeker de Holistic Maandplanner gebruiken als hulpmiddel.


Persoonlijk voedingsadvies

Laten we voorop stellen dat we allemaal uniek zijn. Er is niemand in de hele wereld die dezelfde darmflora heeft als jij. Er wordt vaak gezegd dat onze darmflora zo uniek is als onze vingerafdruk, maar voor mij is het pas compleet als hieraan toegevoegd wordt: je darmflora én spijsvertering zijn zo uniek als je vingerafdrukken.


Je spijsvertering begint in je mond met de vorming van speeksel. Je speeksel is het eerste instrument dat je nodig hebt om eten goed te kunnen verteren. Vervolgens komt de voeding in je maag terecht en zijn er de zure sappen die je helpen om voedsel te verteren. Om er geen heel technisch verhaal van te maken kunnen we stellen dat daarna de darmen en spijsverteringsenzymen vanuit je alvleesklier hun werk moeten doen. Als alles goed is verlopen is er sprake van een optimale vertering en worden de vitamines en mineralen opgenomen in je bloed als voeding voor je cellen.


Zoals je kunt lezen is het verteren van voeding een heel proces. Je staat er waarschijnlijk niet bij ieder eetmoment bij stil. Het is ook een ontzettend complex proces waarbij in je lichaam verschillende systemen samen moeten werken voor een optimaal resultaat. Het succes van deze samenwerking hangt af van de gezondheid van je lichaam en werkt voor iedereen op een unieke manier.


Om erachter te komen hoe jouw vertering in elkaar zit en optimaal kan functioneren is het ontzettend waardevol om je voeding bij te gaan houden op een manier waarmee je patronen kunt gaan herkennen. Jouw lichaam heeft je namelijk zoveel te vertellen. En het allerbelangrijkste: het heeft altijd gelijk!


Wil je aan de slag? Je download gratis de Holistic Maandplanner om zelf mee aan de slag te gaan. Vind je het lastig om hier zelfstandig te starten? Middels een kennismakingsgesprek kom je erachter of mijn persoonlijke voedingsadvies iets voor jou is.


Het recept voor een slimme voedselcombinatie: Tempeh met paksoi en bloemkoolrijst

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de Sticky Tempeh:

 • 150 gram tempeh

 • 2 el ketjap

 • 1 el sojasaus

 • 1 tl honing of maple syrup

 • 1 tl sambal

 • 3 el zonnebloemolie

Voor erbij:

 • Gebakken paksoi

 • Bloemkoolrijst

Optioneel om wat extra vetten toe te voegen:

Maak een lekkere dressing van 100 ml kokosmelk, 3 el pindakaas (100%), sap van een halve limoen, 1 tl sambal en een scheutje sojasaus.

Bereidingswijze (20 min. + 30 min. wachttijd)

 1. Snijd de tempeh in kleine blokjes en meng de andere ingrediënten voor de Sticky Tempeh tot een marinade. Voeg de tempeh toe aan de marinade en laat 30 minuten intrekken.

 2. Bak de tempeh vervolgens op middelhoog vuur ca. 7 minuten tot de tempeh goudbruin kleurt. Schep regelmatig even om.

 3. De paksoi bereid je heel eenvoudig in een grote wok. Snijd een teen knoflook, stukje gember en rood pepertje heel fijn en bak even aan in de wok (heel kort anders verkleurt de knoflook!). Voeg daarna de paksoi toe en bak 3 minuten. Blus af met sojasaus of Ume (Japanse supervrucht).

 4. Bak de bloemkoolrijst in dezelfde wok als de paksoi voor extra smaak. Serveer de tempeh met de paksoi, bloemkoolrijst en eventueel de dressing.

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven