• Lucy

Wil jij minder suiker gaan eten? Goed idee!

Bijgewerkt op: apr 10

In deze blog geef ik je vijf tips hoe je jouw lichaam kunt voeden in plaats van vullen. Door je lichaam te voeden zul je merken dat je minder trek hebt in ongezonde snacks tussendoor waardoor je lichaam een stuk energieker, fitter en lichter zal gaan aanvoelen.


Wat daarbij helpt is natuurlijk een goed plan! Hoe ga je ervoor zorgen dat je minder trek hebt in zoetigheid? Heb je de juiste boodschappen in huis? En wat staat er op het menu?


Een goede voorraadkast, weekschema en gezonde voedzame recepten helpen. Voeden in plaats van vullen dat is het doel. Hierbij mijn vijf tips met daarbij een hoop recept inspiratie.


1. Waarom zijn (Plantaardige) eiwitten belangrijk in een suikervrij dieet? Kies voor voldoende, plantaardige, eiwitten in iedere maaltijd. Op deze manier heb je een lang verzadigd gevoel en zul je minder snel grijpen naar ongezonde snacks. En ook in een vegetarisch of plantaardig voedingspatroon zijn er genoeg mogelijkheden! Veel mensen zijn ervan overtuigd dat in een vegetarisch of plantaardig dieet onvoldoende eiwitten zitten. Inmiddels zijn er flink wat top sporters die het tegendeel bewezen hebben, maar is het wel belangrijk dat je oplet wat je eet om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt.

Zorg ervoor dat je maaltijden altijd een combinatie van vetten, eiwitten en koolhydraten bevatten. Inspiratie nodig? Hier download je gratis een e-book met vegetarische en eiwitrijke recepten. Een aantal voorbeelden van producten die vol zitten met plantaardige eiwitten zijn: Linzen, pompoenpitten, sojabonen, hennepzaad, spinazie, noten, specifiek amandelen, boekweit, quinoa en tofu.

2. Koolhydraten, goed of slecht? Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten? Een belangrijk onderdeel van een gezond en volwaardig voedingspatroon zijn koolhydraten. Maar daar is nogal eens verwarring over! Daarom eerst een uitleg over het verschil tussen langzame en snelle koolhydraten.


Snelle koolhydraten

Deze verhogen je bloedsuikergehalte in een flink tempo. Je lichaam reageert daarop door snel insuline aan te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Ofwel, er ontstaat een jojo-effect. Voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld suiker, aardappelen, mais, en alles van witmeel. De meeste mensen eten te veel van dit soort koolhydraten.


Langzame koolhydraten

Vertragen de opname van glucose en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een constante bloedsuikerspiegel geeft een lekker fit gevoel! Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn havermout, de meeste groente, fruit, peulvruchten en alles van volkorenmeel. Deze voeding bevat vaak ook veel voedingsvezels en dat is nog eens extra gezond. Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven snel en lang een verzadigd gevoel. Gevolg: minder snacken tussendoor!

Koolhydraten helemaal schrappen is echt niet nodig! Het is een energiebron voor ons lichaam.

Fabel: koolhydraten zijn dikmakers. Alleen als je dagelijks meer koolhydraten eet dan je verbruikt, klopt dit. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose. Dat dient als brandstof. Als je er dus niet te veel van eet en wel genoeg beweegt, hoeft dat geen invloed te hebben op je gewicht. Het gaat om het vinden van de juiste balans!

Wil jij je lichaam voeden in plaats van vullen zorg er dan voor dat je voldoende langzame koolhydraten binnen krijgt! Kies bijvoorbeeld eens voor deze rode linzensoep.


3. Waarom gezonde vetten toevoegen aan een gezond voedingspatroon?

(don’t skip fat!!)

Lange tijd werd er in ‘dieetland’ geroepen dat vet, in alle soorten en maten, net zo giftig zou zijn als roken, maar gelukkig is die mening inmiddels aangepast en weten we met zijn allen al een stuk meer over gezonde voeding. Ook als je wilt afvallen zijn gezonde vetten, met mate, noodzakelijk voor het functioneren van jouw lichaam. En ook hierbij geldt: door voldoende vetten binnen te krijgen zorg je ervoor dat je jouw lichaam voed in plaats van vult. Kies dus voor gezonde vetten zodat je geen trek krijgt in de ongezonde variant! Eet regelmatig avocado, noten, bijvoorbeeld pistache, walnoten en amandelen, notenpasta (100% varianten), olijfolie, olijven, lijnzaad, zalm en ook edamame boontjes.

Een top receptje is deze overnight oats met kokosyoghurt en pindakaas. Je vind het recept in de receptenapp!


4. Het belang van kruiden en waarom deze helpen bij een suikervrij dieet

Door het gebruik van kruiden in zowel je ontbijt, lunch als diner zorg je ervoor dat zowel je mind als je body iets te doen heeft door de complexiteit aan smaken. Klinkt een beetje gek? Als je zelf iedere hapt proeft zul je merken dat je ook langzamer gaat eten, meer voldoening haalt uit de voeding die je eet en een langer verzadigd gevoel hebt. Probeer het eens met de deze winterse salade!5. Wat zijn de behoeften van jouw lichaam? Voelen is minstens zo belangrijk als voeden!

Ieder lichaam is anders en heeft ander behoeften. Voel dus vooral waar jouw lichaam echt behoefte aan heeft! En ja je kunt er ook prima aan toegeven als dat wel een keer een ongezonde snack is, maar geniet er dan ook met volle aandacht van en voel je vooral niet schuldig!


En denk je bij dit alles, ja leuk allemaal, maar Lucy hoe ga ik dit vol houden?


Met een gezonde eetplanning! Zeker als je probeert om wat kilo’s kwijt te raken, minder vlees te eten, te koken zonder zakjes en pakjes en je lichaam echt wilt voeden is een eetplanning onmisbaar.


Merk je bij jezelf dat je steeds terug valt op ongezonde(re) eetgewoonten? In mijn interactieve e-book krijg je alle tools om de basis te leggen voor jouw ideale, gezonde voedingspatroon. Aan de hand van 4 voedingsschema's, video's, recepten en artikelen ga jij zelf aan de slag!


Nieuwsgierig? Bekijk dan het Healthy food, happy me! e-book en begin gelijk met een reset voor zowel body als mind!


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven