Koken met Ottolenghi

Al jarenlang ben ik groot fan van deze chefkok en laat ik me maar al te graag inspireren door zijn geweldige recepten. Zo heb ik mede door hem gedurende de jaren een steeds grotere liefde ontwikkeld voor aubergine, tahin, verse kruiden en geroosterde bloemkool.

Voor mijn samenwerking met Xenos ging ik aan de slag met de recepten uit het kookboek Simpel. Ik maakte Burrata met geroosterde druiven en basilicum en ik ging voor het eerst aan de slag met zwarte knoflook en dat bleek lekker! Het werd een rijstgerecht met gekaramelliseerde ui en zwarte knoflook.

Beide gerechten waren heerlijk en jij kunt ze ook maken! Heerlijk om in het weekend jezelf, je gezin of vrienden eens goed te verwennen.

Geniet ervan! Liefs Lucy

Burrata met geroosterde druiven en basilicum

BURRATA MET GEROOSTERDE DRUIVEN EN BASILICUM

Een recept naar mijn hart, verse burrata gecombineerd met zoete druiven en basilicum. Tover dit gerecht op tafel als voorgerecht en je weet zeker dat je gasten je onder de indruk zijn van je kookkunsten
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 25 min
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 320 gram druiven zonder pit van tak geplukt
  • 2 el Valdespino azijn (of andere goede kwaliteit sherryazijn)
  • 3 el knoflook fijngehakt
  • 1,5 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 1,5 tl venkelzaad geroosterd en licht gekneusd
  • 3 grote bollen burrata of buffel mozzarella (600 gram)
  • 6 kleine takjes paars of groen basilicum (5 gram)
  • Zeezoutvlokken en zwarte peper

Instructies
 

  • Doe de druiven in een middelgrote kom met de azijn, olie, knoflook, suiker, 1 theelepel venkelzaad, 1/4 theelepel zeezout en royaal gemalen peper. Meng alles goed en zet opzij. Rijg de druiven aan spiesen; reken 5 of 6 druiven per spies. Gooi de marinade niet weg: die heb je nog nodig bij het serveren.
  • Zet een grillpan op hoog vuur en ventileer de keuken goed! Leg als de pan heet is de spiesen erin en gril ze ca. 2-3 minuten; keer ze halverwege de tijd. Haal de pan van het vuur.
  • Scheur de burrata vlak voor het opdienen doormidden en leg een hele op elk bord. Schik de druivenspiesen tegen de burrata aan – 2 per portie – en schep 1,5 tl marinade over de kaas. Je kunt de burrata en druiven ook op een grote schaal serveren. Bestrooi de burrata met het overgebleven venkelzaad en garneer met de basilicum.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zilvervliesrijst met gekaramelliseerde uien en zwarte knoflook

ZILVERVLIESRIJST MET GEKARAMELLISEERDE UIEN EN ZWARTE KNOFLOOK

Een bijgerecht dat je heerlijk smaakt bij Ottolenghi's beroemde geroosterde bloemkool of maak er een een frisse groene salade en krokant gebakken tofu bij.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 65 ml zonnebloemolie
  • 2 grote uien (500 gram) gepeld en in brede parten (ca. 2 cm)
  • 1 citroen schaaf de schil er dun af en pers 2 el sap uit
  • 200 gram zilvervliesrijst
  • 10 tenen zwarte knoflook in dunne plakjes
  • 150 gram yoghurt Griekse stijl
  • 10 gram peterseliezaad grofgesneden
  • zout

Instructies
 

  • Giet 50 ml zonnebloemolie in een grote sauteerden waarvoor je een passende deksel hebt. Zet de pan op middelhoog vuur en voeg als hij heet is de uien en 1/4 theelepel zout toe. Bak 12 minuten; schep ze af en toe om zodat ze niet verbranden. Doe de citroenschil erbij en bak weer 12 minuten, schep alles weer af en toe om tot de uien donkerbruin en gekaramelliseerd zijn. Schep ze op een schaal en zet opzij.
  • Giet de overgebleven olie in de pan en voeg de rijst met 1/2 theelepel zout toe. Roerbak 1 minuut en overgiet de rijst met 500 ml water. Breng het aan de kook en draai het vuur halfhoog tot laag. Zet het deksel op de pan en laat de rijst 45 minuten zachtjes koken tot hij gaar is. Haal de pan van het vuur en roer de uien, het citroensap en de zwarte knoflook erdoor. Serveer de rijst meteen, met een royale portie yoghurt erover en bestrooid met peterselie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept