• Lucy

Jackfruit balletjes als gezonde vleesvervanger?

Bijgewerkt op: mei 8

Jackfruit is een steeds bekendere vleesvervanger aan het worden en dat is niet zo gek want het heeft een bite waar je u tegen zegt! Heb jij er al eens van gehoord? In dit blog leg ik kort uit wat jackfruit is, geef ik 5 redenen waarom jackfruit een goede vleesvervanger kan zijn en deel ik mijn recept voor vegetarische balletjes van jackfruit met quinoa, cranberry's en groentesalade.


Direct door naar het recept? Klik dan hier


Wat is jackfruit precies?


Jackfruit is een vrucht afkomstig Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! Jackfruit heeft een vlezige structuur en is vooral hierdoor bekend geworden als goede vervanger van vlees. Misschien heb je wel eens een recept met pulled jackfruit voorbij zien komen? Je ziet het steeds vaker in restaurants als vervanger voor Pulled Pork. Maar de vlezige structuur is zeker niet de enige reden waarom jackfruit een goede toevoeging is voor een vegetarisch of vegan dieet.
Jackfruit als vleesvervanger: vijf redenen waarom jackfruit een goede toevoeging is in een plantaardige maaltijd


  1. Goed voor je darmen Jackfruit zit boordevol vezels en die zijn belangrijk voor een goede werking van de spijsvertering en je darmen. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel na het eten van vlees? Probeer dan zeker eens de jackfruit als vervanger.

  2. Rijk aan magnesium De vrucht is rijk aan magnesium. Een mineraal dat nodig is voor onder andere de vorming van bot en spieren. Het speelt een belangrijke rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels. Een belangrijke voedingsstof waar helaas makkelijk een tekort op ontwikkeld kan worden.

  3. Bevat ijzer in combinatie met vitamine C Dat je ijzer niet alleen uit vlees kunt halen bewijst de jackfruit. Hij bevat namelijk zowel ijzer als vitamine C en die laatste speelt een belangrijke rol bij de opname van ijzer uit plantaardige voeding.

  4. Voedzaam Doordat jackfruit koolhydraten, vetten en eiwitten bevat geeft het een verzadigd gevoel en zul je ervaren dat je wellicht nog langer vol zit dan met een maaltijd met vlees.

  5. Heel erg lekker! Misschien wel de allerbelangrijkste ;) Jackfruit is met de juiste bereiding en kruiden ontzettend lekker en ook nog eens mega veelzijdig!


Let wel op: jackfruit bevat zelf weinig eiwitten. Belangrijk om jackfruit altijd te combineren met extra (plantaardig) eiwitten, zoals in dit gerecht met quinoa en kikkererwten.


Ga jij aan de slag met het recept voor Jackfruit balletjes?


Ik ben ontzettend benieuwd en vind het altijd leuk om jou creatie terug te zien via @yourmealplanners op Instagram of Facebook.
0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven