Is gezond eten duur?

Ik krijg deze vraag regelmatig gesteld. Veel mensen hebben het idee dat gezond eten duur is en het niet past bij hun boodschappenbudget.

Met deze blog hoop ik jou te overtuigen dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn en dat je ook met een klein budget een voedzame maaltijd op tafel kunt zetten.

Vijf handige tips om te besparen op boodschappen

In dit blog deel ik vijf handige tips om te besparen op boodschappen inclusief handige budgetproof recepten. Er zijn namelijk flink wat gezonde gerechten te bedenken die je met een paar goedkope ingrediënten op tafel tovert.

Zo maak je voor een paar euro een flinke pan linzen- of doperwtensoep.

Havermout ik ook een goedkoop en voedzaam product waarmee je de lekkerste ontbijt en tussendoortjes maakt. Gezond, voedzaam en vooral heel erg lekker.

Ook voor het avondeten zijn er genoeg gezonde recepten die passen in een klein budget. Denk maar aan pasta, shakshuksa of een stamppot met zoete aardappel. Allemaal mega gezond en boordevol vitaminen en mineralen én je zet ze voor een kleine prijs op tafel. Je vind deze recepten allemaal in onze receptenapp.

Natuurlijk zijn er ook noten, zaden en pitten nodig voor een gezond voedingspatroon. Maar als je deze in grote hoeveelheden koopt en bij voorkeur bij een Turkse winkel (eventueel rooster je ze zelf en breng je ze op smaak met diverse kruiden) hoeft ook dit geen probleem te zijn.

5 simpele tips om te besparen op je boodschappen

  1. Plan je boodschappen. Ga dus niet zonder boodschappenlijst voor een x aantal dagen de supermarkt in.
  2. Koop producten uit het seizoen.
  3. Kies voor grootverpakkingen, zeker bij dure producten zoals noten, zaden en pitten.
  4. Wissel verse groenten en fruit af met diepvries producten.
  5. Maak je restjes op. Niet alleen goed tegen voedselverspilling, maar ook zeker voor je portemonnee.

Eten met het seizoen

Eten met het seizoen vind ik zelf een hele belangrijke, niet alleen voor mijn portemonnee, maar ook voor mijn lichaam. Je lichaam vraagt in de winter om ander voedsel dan in de zomer. Aardbeien of mango komt hier in de winter bijna niet op tafel, terwijl ik het in de zomer heerlijk vind. Seizoensproducten zijn ook altijd een stuk goedkoper.

In mijn nieuwe woonplaats vind ik het heerlijk dat alle groenten vers van het land aan de weg verkocht worden.. Snijbonen voor 1 euro per zaak, een aubergine voor 50 cent, een grote flespompoen voor 1 euro.. Ik vind het heerlijk! Natuurlijk kost het iets meer tijd dan dat je alles in de supermarkt koopt, maar daar tegenover staat vaak ook weer een portie beweging en extra uitje! En dat laatste kunnen we denk ik allemaal wel gebruiken in Corona tijd.

Omgaan met restjes tegen voedselverspilling

Ga creatief om met restjes zodat je niet onnodig eten hoeft weg te gooien. Een halve wortel, courgette of zoete aardappel rasp je gewoon door je havermout. Heb je een restje chili over? Denk er dan eens aan om er een wrap mee te beleggen. Oh en wat doe je met overgebleven pasta? Bak er wat extra groenten bij, meng alles door elkaar in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas, mozzarella of burrata. Even in de oven en je hebt je restje omgetoverd in een nieuwe, voedzame maaltijd. Win win!

Mijn 5 budgetproof recepten op een rijtje:
De recept vind je in de receptenapp door te zoeken op het betreffende recept.

  1. Soep. Zoals deze Frisse doperwtensoep met munt & de linzensoep van hierboven
  2. Shakshuka. Alle varianten en perfect om je restjes op te maken!
  3. Warme havermout met gebakken appel
  4. Stamppot met zoete aardappel
  5. Vegetarische sushibowl

ROMIGE RODE LINZENSOEP

Delicious and easy! Meer hoef ik er eigenlijk niet over te zeggen. Nou ja misschien nog dat hij voedzaam, vol van smaak en boordevol eiwitten zit?
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Porties 4 personen

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 400 gram rode linzen
  • 1 rode ui in ringen
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • ca. 2 cm verse gember geschild en fijngesneden
  • 1 rode peper
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 400 ml kokosmelk*
  • 1 blokje groentebouillon
  • 750 ml water

Kruiden

  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma (optioneel)
  • peper en zout naar smaak
  • snuf kaneel

Instructies
 

  • Snijd de ui, knoflook en de gember fijn.
  • Verwarm in een soeppan een scheutje olijfolie en bak de ui, knoflook en gember ca. 2 minuten.
  • Voeg de kruiden samen met een klein scheutje water toe en meng goed.
  • Voeg de gepelde tomaten toe, roer goed door.
  • Voeg de groentebouillon met 750 ml gekookt water samen met de linzen toe. Breng aan de kook.
  • Snijd de rode peper in de lengte door midden en haal de pitjes eruit. Voeg de peper in zijn totaliteit toe aan de soep en laat meekoken.
  • Voeg vervolgens de helft van het blik kokosmelk toe en laat meekoken.
  • Laat de soep 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer. Pureer ook de peper mee, zodat de soep wat pittiger wordt. Als je een minder pittige soep wilt, haal je de (helft van de) peper eruit.
  • Voeg nu een snuf kaneel toe en eventueel wat peper en zout om de soep op smaak te brengen.
  • Bij het serveren kun je nog wat extra kokosmelk en verse koriander naar smaak toevoegen.
  • Vind je de soep te dik? Voeg dan gewoon wat extra water toe.

EXTRA'S:

  • Ter garnering: verse koriander 
  • *heb je nog een beetje kokosmelk over? Gooi niet weg! Heerlijk om de volgende ochtend te gebruiken voor een smoothie(bowl) met rode bieten, kokosmelk en een halve banaan. Breng op smaak met kaneel er serveer met pompoenpitten en een handje noten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Heb jij een favoriet budget recept of tip hoe jij goedkoop je boodschappen doet?

Ik ben benieuwd!

Liefs Lucy

0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept