• Lucy

Doperwtenfalafel met tahini dressing

Wist jij dat zelfgemaakte falafel helemaal niet zo ingewikkeld is? Het enige dat je nodig hebt zijn goede ingrediënten en een keukenmachine. That is it! Benieuwd naar deze falafel variant met doperwten? Lees dan snel verder!


Holisme en holistische voeding, wat is dat precies?


Deze falafel bowl is onderdeel van het Holistische Detox pakket dat ik samen met yogadocente Yolentha Ram heb ontwikkeld. In deze detox ga je in 10 dagen aan de slag met een reset van zowel body als mind door middel van een sapkuur, yoga-, pilates-, en meditatielessen en holistische voeding.


Maar wat is dat dan precies? Holistisch eten? En waarom is deze falafel bowl onderdeel van een holistische levensstijl?


Allereerst is het goed om het begrip Holisme kort uit te leggen. Holisme staat voor allesomvattend en verbinding. Alles staat met elkaar in verbinding. Je kan bijvoorbeeld ontzettend gezond eten, maar als je mentaal niet lekker in je vel zit dan zul je waarschijnlijk geen ontspannen en gelukkig gevoel hebben. Ben je uit balans op lichamelijk of mentaal vlak dan zul je ergens spanning opbouwen. Sta je in verbinding met jezelf, de ander en je omgeving dan zul je waarschijnlijk meer ontspanning ervaren en uiteindelijk een gelukkigere staat van zijn bereiken.


Holistische voeding als onderdeel van een gezond en gelukkig leven


Holistische voeding moet vooral zorgen dat je lichaam alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit doe je door vers en gevarieerd te eten, liefst met lokale en biologische ingrediënten. In gesprek met mensen krijg ik vaak de vraag gesteld of dat inhoud dat er alleen plantaardig wordt gegeten, maar dat is niet het geval. Verse vis bijvoorbeeld is een belangrijke bron van voedingsstoffen en kan prima onderdeel zijn van een holistisch dieet als daar geen bezwaren voor zijn vanuit een andere overtuiging. Deze falafel bowl is wel volledig plantaardig, maar zit bovenal boordevol verse ingrediënten en geeft je lichaam daardoor een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen.


Het lokale aspect vind ik zelf ontzettend interessant. Van belang is om echt te kijken naar seizoensproducten en het liefst zo lokaal mogelijk. Kies bijvoorbeeld in het winterseizoen liever niet voor een geïmporteerde mango. Je lichaam heeft in de wintermaanden andere voeding- en bouwstoffen nodig, zoals die uit een mandarijn, appel of kiwi. Het is verleidelijk en verwarrend omdat de supermarkten tegenwoordig het hele jaar rond gevuld zijn met tropische producten. Sta echt even stil bij wat je gaat eten en wees je bewust van de producten die passen bij het seizoen. Zo zet je een hele mooie eerste stap richting een meer holistische voedingswijze.


'Ik sta even stil, en dat is een hele vooruitgang'

Benieuwd naar het recept? Hieronder vind je het recept voor de falafelbowl en misschien wel voor jouw eerste holistische eetervaring. Geniet!
0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven