5x recepten met Couscous

Gezond eten is voor mij super belangrijk, ik voel me energieker, zit lekkerder in mijn vel en ja, ook mijn hormonen zijn een stuk beter in balans!

Voor mij persoonlijk draait gezond eten om balans en ik leer mijn lichaam steeds beter kennen hierin, ik blijk erg vermoeid te raken na een portie zuivel en van gluten zet mijn hele buik op, maar ik denk dat dit voor iedereen anders is en een proces is dat alleen jij voor jezelf kunt gaan onderzoeken!

Éen ding weet ik zeker: gezond eten moet, zeker op doordeweekse dagen, lekker makkelijk, voedzaam en natuurlijk lekker zijn! Couscous staat snel op tafel en je kunt er eindeloos mee variëren!

1. Parelcouscous met groene pesto & portobello

Wat een feestmaal dit! De groene pesto is echt heel eenvoudig om zelf te maken, maar mocht je voor een nog snellere variant willen gaan dan kan je er natuurlijk voor kiezen om voor een verse variant uit de supermarkt te gaan. 

Ingrediënten (2-3 pers.) 

  • 170 gram (volkoren)parelcouscous 
  • 3 tomaten, in parten 
  • 75 gram rucola slamelange 
  • 2 portobello’s, in plakken gesneden 
  • 1 teen knoflook, geperst 
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 el balsamicoazijn 
  • 50 gram verse groene pesto (of maak hem zelf!) 
  • 2-3 eieren

Groene pesto: 

  • 60 ml olijfolie 
  • 80 gram ongezouten cashewnoten 
  • 1 basilicum plant, de blaadjes 
  • 1 teen knoflook, geperst 
  • Peper & zout 

Nodig: keukenmachine of staafmixer 

Bereidingswijze (30 min.)

  1. Doe de parelcouscous in een pan en breng aan de kook. Verkruimel het groentebouillonblokje boven de parelcouscous en roer goed door. Laat 10-12 minuten koken. Giet hem vervolgens af in een zeef en laat goed uitlekken.
  2. Ga je zelf aan de slag met de pesto? Het is echt heel eenvoudig. Pak je staafmixer of keukenmachine en doe hier alle ingrediënten voor de pesto in. Je gebruikt alle blaadjes van de basilicum plant. Meng tot een gladde pesto.
  3. Kook de eieren c.a. 5 minuten.
  4. Snijd de tomaten in parten en de portobello’s in plakken.
  5. Meng in een grote kom de gekookte parelcouscous, tomaten en rucola melange. Meng ⅔ van de groene pesto met 1 el balsamico azijn en doe deze vervolgens door de salade.
  6. Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie. Pers hier het teentje knoflook uit en doe vervolgens de portobello’s in de pan. Bak c.a. 3 minuten op middelhoog vuur en schep regelmatig om. Blus vervolgens af met 1 el balsamicoazijn. De portobello is gaar als ze mooi zacht zijn geworden.
  7. Schep de salade vervolgens op de borden, verdeel hier de portobello over en geef iedereen een gekookt ei. Serveer met de overgebleven pesto en geniet! 

2. Couscous met bietjes & makreel

Voor de makreel-lovers onder ons is dit een geniet-maaltje. Maar ook voor de minder die-hard lovers een heel goede, frisse couscous variatie. 

Ingrediënten (2-3 pers.)

  • 2 gerookte makreel filets, in stukjes ‘geplukt’
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 1,5 teen knoflook, geperst
  • 170 gram couscous
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 tl komijnzaad
  • snuf chilipoeder
  • 3 (on)gekookte bietjes, rode of gekleurde, in halve rondjes
  • 1 rijpe avocado, in blokjes 
  • Klein bosje dille, gehakt of fijn geknipt
  • c.a. 5 radijsjes, in dunne plakjes
  • peper/ zout

Dressing: 

  • 3 el kwark
  • 1 el paprikapoeder
  • Halve teen knoflook 
  • snuf chilipoeder

Bereidingswijze (30 min.)

  1. Gebruik je ongekookte bieten? Begin dan met het schillen en koken van de bieten. De kooktijd van bieten is, afhankelijk van seizoen van oogsten en de grootte, c.a. 20-40 minuten. Je kunt checken of de bieten gaar zijn door er met een vork in te prikken.
  2. Maak de bouillon klaar en meng deze door de couscous. Dek de couscous af en zet weg zodat de couscous gaar kan worden.
  3. Doe een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de ui met de knoflook en het komijnzaad.
  4. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
  5. Pluk de makreel.
  6. Roer de couscous los met een vork en meng met de knoflook, ui, makreel, bietjes, radijs, dille en avocado.
  7. Meng alles door elkaar en serveer met de dressing en wat extra dille! 

3. Kidsproof couscous met mango & falafel

Met een heerlijke dressing van kwark en munt

Ingrediënten (2-3 pers.)

  • 100 gram (volkoren)couscous 
  • ½ bouillon blokje 
  • 1 kleine rijpe mango, in blokjes 
  • 1 kleine komkommer, in blokjes 
  • 1 kleine aubergine, in ronde plakken 
  • Bakje falafel 

Voor de dressing

  • 150 gram kwark 
  • 2 takjes verse munt, de blaadjes fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • Sap van een ½ limoen

Zelf toevoegen: paprikapoeder of chilipoeder, naar smaak 

Nodig: grillpan

Bereidingswijze (30 min.)

  1. Snijd de aubergine in ronde plakken en bestrooi met zout zodat het vocht uit de aubergine trekt. Laat ongeveer 10 – 15 minuten staan. Dep de aubergine daarna droog met keukenpapier.
  2. Snijd ondertussen de mango en komkommer in kleine blokjes en doe deze in een saladeschaal.
  3. Zet de waterkoker aan met ongeveer 500 ml water. Doe de couscous in een steelpan en verkruimel het bouillonblokje over de couscous. Giet gekookt water over de couscous tot hij net onder water staat. Roer goed door met een vork en zet afgedekt weg voor c.a. 10 minuten.
  4. Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen. Voeg eventueel naar smaak wat paprika- of chilipoeder toe.
  5. Verwarm een scheutje olijfolie in de grillpan en bak hierin de aubergine aan beide kanten c.a. 2 minuten tot er mooie strepen ontstaan. Leg ze daarna op keukenpapier. Geen grillpan? Bak de aubergine dan gewoon in een koekenpan!
  6. Bak de falafelballetjes in een koekenpan op middelhoog vuur ongeveer 7 minuten tot ze zacht worden.
  7. Roer de couscous los met een vork en meng met de komkommer en mango. Verdeel de couscous over de borden en leg hier de aubergine en vervolgens de falafel bij.
  8. Serveer de couscous met de dressing.

4. Couscous cake!

What?! Cake van couscous! Oh ja dat kan dus gewoon! Ik had ook geen idee tot ik deze cake probeerde. Ik gebruikte glutenvrije couscous en bakmeel en ik serveerde mijn familie een heerlijke plakje ‘citroencake’ bij de thee! Succes gegarandeerd!

Wat heb je nodig voor een cake?

  • 125 gram couscous
  • 125 gram kokosyoghurt
  • 2 eieren
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • Rasp van 1 citroen

Voor de compote:

  • 250 gram rood diepvries fruit
  • 1 el maizena
  • Scheutje honing

Bereidingswijze (15 min. + 40 min. oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier. Laat de couscous ongeveer 5 minuten wellen in kokend water. Roer los met een vork.
  2. In een kom roer je natte ingrediënten door elkaar. Voeg hieraan toe de couscous en zelfrijzend bakmeel. Roer met een spatel tot een glad beslag. Stort het beslag in de bakvorm en schuif voor ongeveer 35-40 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake klaar is.
  3. De compote maak je door het fruit met een scheutje water en honing in een pannetje op laag vuur te verwarmen. Voeg de maizena toe en laat heel zachtjes koken. Blijf roeren. Na ongeveer 5 minuten is compote dik genoeg en klaar.
  4. Serveer de cake met een flinke lepel compote en wat geraspte kokos.

5. Parelcouscous met bietjes, gegrilde aubergine & feta

Een super snelle maaltijd vol smaak! Ik gebruikte in dit recept tempeh, maar je kunt eventueel ook falafel of tofublokjes nemen. Het is een perfecte combinatie van smaken, het zoete van de doperwten, zoute van de feta én de romigheid van de parelcouscous en tempeh. Ik kan niet wachten tot dit gerecht de volgende keer weer op tafel staat!

Ingrediënten (2 pers.)
  • 100 gram parelcouscous
  • 250 gram gekookte rode biet, in blokjes
  • 200 gram doperwtjes (diepvries)
  • 250 gram cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 blik (gemarineerde artisjokken), in parten
  • 1/2 aubergine, in ronde plakken
  • 1 bakje tempeh, tofu of falafel 
  • Verkruimelde feta, naar smaak

Nodig: grillpan of apparaat

Bereidingswijze (20 min.)
  1. Bereid de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Kook de doperwtjes in c.a. 2 minuten beetgaar.
  3. Snijd de aubergine in ronde plakken en bestrooi met zout. Laat even intrekken en dep daarna droog. Besprenkel met olijfolie en grill de aubergine in een grillpan of apparaat in c.a. 5 minuten zacht.
  4. Bak de tempeh (of falafel) in c.a. 7 minuten in een koekenpan op middelhoog vuur gaar. Keer regelmatig om.
  5. Snijd ondertussen de bietjes in blokjes, de artisjokken in vieren en halveer de cherrytomaten. 
  6. Prak de feta met een vork fijn.
  7. Meng alle ingrediënten door elkaar en serveer met de verkruimelde feta. Enjoy!

0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *