5x heerlijke ovengerechten

Ovengerechten, ik ben er dol op! Zowel in de winter als in de zomer laat ik de oven maar al te graag het werk doen. Ik schuif alles op een bakplaat of in een quichevorm en zelf plof ik even lekker op de bank met een tijdschrift of ik sluit even mijn ogen op de yogamat.

Laat je verrassen door de diversiteit aan smaken.

Baketray met kabeljauw & aardappel

Ingrediënten (2-3 personen)

  • 500 gram roodschillige aardappels 
  • 300 gram kabeljauwfilet 
  • 1 courgette, in plakjes en gehalveerd 
  • 250 gram kleine trostomaten, in vieren 
  • 1 rode ui, in grove parten gesneden 
  • 1 tl paprikapoeder pikant 
  • 1 el provençaalse kruiden 

Optioneel: schijfje limoen/ citroen

Bereidingswijze (15 min + 40 min oventijd) 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Boen de aardappels schoon en snijd in partjes zodat je wedges krijgt. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de aardappelpartjes op. Bestrooi met de paprikapoeder en provençaalse kruiden en meng deze samen met een scheutje olijfolie met de aardappels. Schep goed om. Zet de aardappels 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Snijd ondertussen de ui, courgette en tomaten.
  4. Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en bestrooi met peper & zout naar smaak. 
  5. Haal de ovenplaat uit de oven en draai hem terug naar 180 graden.
  6. Schep de aardappels om en leg de courgette, ui, tomaten en kabeljauw ernaast. Zet nog 20 minuten terug in de oven.
  7. Na 20 minuten is alles gaar en kan je lekker genieten van je groenten en vis! 

Mexicaanse ovenplaat met tempeh

Deze ovenplaat is op alle fronten niet je normale avondmaaltijd. Hij heeft een Mexicaans tintje door de kruiden en de Mexicaanse tempeh die ik gebruikte. Deze variant is op basis van Lupine bonen en ik ben inmiddels verslaafd! Deze tempeh is 100% biologisch en lokaal geproduceerd, met respect voor mens, dier & milieu. I like it!

Ingrediënten (2-3 pers.)

  • 1 blik zwarte bonen
  • 1 courgette, in dunne plakken
  • 3 bospenen, in plakjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 1 bakje Mexicaanse tempeh van Bumi
  • 1 el gemalen korianderpoeder
  • 1 tl paprikapoeder

Optioneel: verse peterselie of koriander

Voor de avocadosaus

  • 1 avocado
  • 2 el (lactosevrije) kwark
  • Sap van een halve limoen
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper & zout

Nodig: staafmixer

Bereidingswijze (20 min + 30 min. oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de groenten in het juiste formaat en beleg een bakplaat met bakpapier.
  3. Spoel de bonen af onder koud water en laat uitlekken.
  4. Meng de bonen met de gesneden groenten op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Meng daarna het korianderpoeder en paprika door de groenten. Zet de ovenplaat c.a. 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Maak ondertussen de avocadosaus door alle ingrediënten te mengen met je staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en meng de tempeh door de groente. Zet vervolgens nog 10 minuten terug in de oven.
  7. Serveer met de avocadosaus en eventueel de verse koriander of peterselie.

Geroosterde zalm met wortel & rode ui uit de oven

Ingrediënten (2-3 personen)

  • 250 gram (gekleurde) winterpenen, in plakjes
  • 150 gram verse zalmfilets
  • 2 rode uien, in parten
  • 360 gram witte bonen
  • 3 el olijfolie
  • 1 el venkelzaad
  • 1 citroen
  • 10 gram krulpeterselie
  • Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze (15 min + 30 min oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Was de winterpeen en snijd in plakken van c.a. 1 cm dik. Snijd elke ui in 6 parten. Doe de bonen in een vergiet en spoel af onder koud water.
  3. Meng de ui, winterpeen en bonen met 2 el olijfolie, het venkelzaad, peper en eventueel zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 30 min. in het midden van de oven.
  4. Bestrooi ondertussen de zalm met peper en eventueel zout. Snijd de citroen in partjes. Snijd de peterselie grof en houd een handje apart voor de garnering. Doe de peterselie met de rest van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Neem de bakplaat na 15 min. uit de oven en schep om. Leg de zalm in het midden op de groente en de citroenpartjes ertussen. Rooster nog 15 min.
  6. Neem de bakplaat uit de oven. Trek de zalm met de vorken uit elkaar, besprenkel met de kruidenolie en bestrooi het gerecht met de rest van de peterselie. Knijp de geroosterde partjes citroen naar smaak uit boven de zalm.

Glutenvrije quiche met spinazie & zongedroogde tomaat

Een koolhydraatarme quiche doordat de bodem niet gemaakt is van deeg, maar van courgette. Dit geeft een heerlijke en verrassende bite.

Ingrediënten (2-3 pers.)

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 5 eieren
  • 75 gram feta
  • 1 courgette, in plakjes
  • c.a. 8 cherry tomaten, gehalveerd
  • 200 gram spinazie (voor een lekkere bite gebruik je wilde spinazie!)
  • C.a. 5 zongedroogde tomaten, in plakjes
  • 1 tl oregano
  • Peper & zout

Nodig: Quichevorm: 24cm

Bereidingswijze (30 min + 30 min oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de ui fijn en pel de knoflook. Zet een wokpan op het vuur en bak hierin de ui aan. Pers de knoflook aan in de pan en bak even mee. Voeg vervolgens de spinazie in delen toe en bak mee tot het goed gesmolten is.
  3. Schep de spinazie vervolgens in een zeef en druk goed het vocht eruit.
  4. Smeer de quiche vorm in met (kokos)olie of beleg met bakpapier. Snijd de courgette in plakjes en leg deze op de bodem van de quiche.
  5. Klop de eieren los en roer hier de feta, gehalveerde tomaten, plakjes zongedroogde tomaten en de kruiden door.
  6. Schep tot slot nu ook de spinazie door het eimengsel en giet het mengsel op de courgette. Verdeel goed zodat alles mooi bedekt is.
  7. Zet de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven en serveer eventueel nog met wat verse basilicum.

Zomerse traybake met mineola, kikkererwten & geroosterde groenten

Een verrassende traybake door de combinatie van fris, stevig en een beetje pittig door de toevoeging van pittige mosterd. Weinig werk en een verrassend resultaat! Liever vlees? Gebruik dan 2 kipdijfilets.

Ingrediënten (2 pers.)

  • 1 blik kikkererwten 
  • 1 bakje vegetarische kipstukjes 
  • 2 mineola’s 
  • 1 courgette, in ronde plakken
  • 1 (gele)paprika, in parten
  • 2 wortelen (bospeen), geschild en in plakjes 
  • 2 el (pittige) mosterd 
  • Handje geschaafde amandelen
  • Olijfolie

Bereidingswijze (15 min + 30 min oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Spoel de kikkererwten af in een zeef en laat goed uitlekken.
  2. Snijd de courgette in plakken, de paprika in parten en schil de wortel voordat je hem in ronde plakken snijdt.
  3. Boen ½ van een mineola schoon en rasp de schil. Meng het rasp door de mosterd. Bestrijk de (vegetarische) kip met de mosterd en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel ook de kikkererwten en groenten over de bakplaat. Besprenkel vervolgens met olijfolie, peper en zout en schep voorzichtig alle groenten en kip om.
  4. Halveer de mineola’s overdwars en leg ze tussen de andere ingrediënten op de bakplaat. Zet de ovenplaat nu voor 25-30 min. in het midden van de oven en schep halverwege nog even om. Hij is klaar als de groenten goed zacht zijn geworden.
  5. Serveer het gerecht door de parten mineola op je bord te leggen en vervolgens de overige ingrediënten. Knijp de mineola uit over je gerecht en geniet van de verrassende smaakcombinatie!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *