• Lucy

10x home made borrel salades & spreads

Bijgewerkt op: nov 9


Er is wat mij betreft niets leuker dan in het weekend heerlijk bij te kletsen met vrienden en familie onder het genot van een lekker hapje en drankje. Vooral de zondagmiddag is bij mij echt favoriet om heerlijk relaxed met mijn lievelingsmensen te borrelen. En dat een borrel helemaal niet ongezond hoeft te zijn bewijzen deze10 zelfgemaakte borrel salades en spreads.


De recepten zijn makkelijk te maken, zonder vlees, veel plantaardige variaties, gezond en vooral heel erg lekker. Serveer er een vers (glutenvrij) stokbroodje bij, toastjes en wat groenten om te dippen en er ontstaat een perfecte (zondag)middag borrel.



De 10 borrel salades en spreads (zonder vlees)

  1. Makreelsalade

  2. Ei- tomaat salade

  3. Zalm- ei salade

  4. Pittige tonijnsalade

  5. Frisse kikkererwtensalade

  6. Romige doperwtenspread

  7. Zoete aardappelspread met feta

  8. Bietenhummus

  9. Vegan bonenspread

  10. Muhammara


1. Makkelijke Makreelsalade

Deze makreel salade naar recept van mijn moeder doet het op iedere verjaardag weer goed. Hij is heel eenvoudig te maken en met goede makreel van de visboer heb je al onwijs veel smaak. Vul dit aan met een aantal simpele ingrediënten en je zult iedereen versteld doen staan.


Ingrediënten:

  • 2 stuks gerookte makreelfilet, geprakt

  • 1/2 zure appel (bijvoorbeeld Granny Smith), niet geschild en in kleine blokjes

  • 1 kleine el mayonaise

  • Sap van een 1/2 sinaasappel

  • Peper en zout

  • Optioneel: 1/2 stengel bleekselderij, fijngesneden

Bereidingswijze

Snijd alle ingrediënten mooi fijn zodat de salade een goede structuur krijgt. Prak de makreel en meng met de eetlepel mayonaise. Voeg vervolgens het sap van de sinaasappel, appel en eventueel de bleekselderij toe en breng op smaak met peper en zout.


2. Ei-tomaat salade

Ingrediënten

  • 250 gram cherrytomaten, gehalveerd

  • 3 eieren

  • 10 gram bieslook

  • 1 kleine el mayonaise

  • 1 el yoghurt of kwark

  • 1 tl mosterd

  • 3 el kappertjes

  • 1 tl paprikapoeder

  • Peper & zout

Bereidingswijze Kook de eieren 7 minuten. Laat de eieren schrikken en even afkoelen voordat je ze pelt en fijn prakt met een vork. Halveer de cherrytomaten en meng met de geprakte eieren. Knip de bieslook fijn met een schaar en meng samen met de mayonaise, yoghurt, mosterd, kappertjes, paprikapoeder, peper en zout. Proef of hij helemaal naar wens en breng anders nog even op smaak.


3. Zalm-ei salade


Ingrediënten

  • 100 gram gerookte zalm, in kleine stukjes gesneden

  • 2 Hardgekookte eieren, geprakt

  • 1 el verse of gedroogde dille, fijnge- sneden

  • 1 kleine el mayonaise

  • 1 kleine el dikke (griekse) yoghurt

  • 2 el kappertjes

  • Peper & zout

Bereidingswijze

Meng de fijngesneden zalm met de hardgekookte eieren en voeg een eetle- pel mayonaise en yoghurt toe voor een goede binding. Voeg ook de kappertjes toe en breng op smaak met dille, peper en zout.

4. Pittige tonijnsalade


Deze tonijnsalade is lekker pittig doordat er een klein rood pepertje doorheen zit. Ben je niet zo van pittig eten? Vervang de rode peper dan door een snufje paprikapoeder.




Ingrediënten

  • 1 blikje tonijn op waterbasis (MSC keurmerk)

  • 2 romatomaten,fijngesneden

  • 1/2 appel (Granny Smith), in kleine blokjes

  • Sap van een halve limoen

  • 1/4 rode peper, fijngesneden

  • 6 mini augurkjes, fijngesneden

  • 4 takjes verse bieslook 1 el mayonaise

  • 1 el lactosevrije kwark

  • 1tl mosterd

  • 1tl sambal

  • 1tl kurkuma

  • 1/2 tl komijn

Bereidingswijze

1. Snijd de appel, tomaten en augurken in kleine blokjes. Snijd de peper zeer fijn. Knip de bieslook fijn met een schaar (werkt het handigste!).

2. Laat de tonijn uitlekken in een zeef en meng deze vervolgens met alle andere ingrediënten. Proef als je alles hebt toegevoegd wat er nog mist! Een beetje pittigheid?

Voeg wat sambal toe. Te weinig zuur? Wat kwark. Laat je smaakpapillen zijn werk doen!


5. Frisse kikkererwtensalade


Een verassende salade waar je gasten versteld van zullen staan! Onwijs voedzaam en gezond en dat bij een borrel.. Zeker een aanrader als er vegetariërs op bezoek komen.




Ingrediënten

  • 1 blikje kikkererwten (200 gram)

  • 1 grote stengel bleekselderij

  • 100 gram rode druiven

  • Halve rode ui

  • 30 gram rozijnen

  • 1 handje cashewnoten

  • 2,5 el lactosevrije yoghurt

  • halve el (plantaardige) mayonaise

  • 1 tl mosterd

  • 1 el appelazijn

  • 1 grote el verse dille

  • Zout/peper/cayenne peper

Bereidingswijze

1. Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken.

2. Meng de yoghurt met de mayonaise, mosterd, azijn en kruiden.

3. Snipper de rode ui, snijd de bleekselderij in stukjes, halveer de druiven en snijd de dille fijn.

4. Prak, in een grote kom, de kikkererwten iets fijner en voeg de gesneden groenten en rozijnen toe. Roer de dressing goed door de ingrediënten heen. De cashewnoten roer je pas door de salade heen op het moment van serveren, zo blijven ze lekker knapperig.


6. Romige Doperwtenspread


Ingrediënten

  • 300 gram doperwten (diepvries)

  • 2 tenen knoflook

  • Sap van een halve citroen

  • 100 gram cashewnoten, geweekt

  • 30 gram verse basilicum

  • 2 el olijfolie

  • Eventueel meer olijfolie / water om hem smeuïger te maken

Bereidingswijze

1. Wel de cashewnoten in lauwwarm water voor ongeveer 5 minuten, maar dit mag altijd

langer. Hoe langer hoe romiger je spread wordt!

2. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine of blender en laat hem draaien tot er een

smeuïge massa is ontstaan.


7. Zoete aardappelspread met feta


Ingrediënten

  • 600 gram zacht gekookte zoete aardappel

  • 150 gram feta

  • 4 el verse koriander of peterselie

  • snuf chilipeper, meer naar smaak

  • scheutje olijfolie

  • zeezout, naar smaak

Bereidingswijze

1. Kook de zoete aardappel zacht in c.a. 7 minuten.

2. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en meng goed. Proef even of hij goed op smaak is en voeg anders nog wat chilipeper, zout of verse kruiden toe.