• Lucy

10x home made borrel salades & spreads

De herfst heeft nu toch echt zijn intrede gedaan en we moeten er aan geloven.. Kortere dagen, koudere temperaturen en minder zonuren. Zelf ben ik echt groot fan van de seizoenen en zo ook van de herfst! 🍁🍂


Herfst betekend voor mij: tijd voor verwarmende gerechten zoals warme havermoutpap als ontbijt, voedzame soepen boordevol seizoensgroenten en natuurlijk mogen ook de stampotjes niet ontbreken. Maar de herfst betekend voor mij ook dat het thuis weer lekker knus gaat worden.. Kaarsjes aan, met een kleedje op de bank, heerlijke kruidenthee of een goed glas rode wijn. En natuurlijk hoort daar ook wat lekkers bij! Daarom deze week 10 heerlijke salades en spreads voor bij de borrel.


De recepten zijn makkelijk te maken, gezond en vooral heel erg lekker! Serveer er een vers stokbroodje bij, toastjes en wat groenten om te dippen en voor je het weet heb je de perfecte (zondag)middag borrel!



1. Easy Makreelsalade

Deze makreel salade naar recept van onze moeder doet het op iedere verjaardag weer goed. Hij is heel eenvoudig te maken en met goede makreel van de visboer heb je al onwijs veel smaak. Vul dit aan met een aantal ingrediënten en je zult iedereen versteld doen staan!


Ingrediënten - 2 stuks gerookte makreelfilet, geprakt

- 1⁄2 zure appel (bijvoorbeeld Granny Smith), niet geschild en in kleine blokjes

- 1 kleine el mayonaise

- Sap van een 1⁄2 sinaasappel

- Peper en zout Optioneel: 1⁄2 stengel bleekselderij, fijngesneden

Bereidingswijze

Snijd alle ingrediënten mooi fijn zodat de salade een goede structuur krijgt. Prak de makreel en meng met de eetlepel mayonaise. Voeg vervolgens het sap van de sinaasappel, appel en eventueel de bleekselderij toe en breng op smaak met peper en zout.


2. Ei-tomaat salade

Ingrediënten - 250 gram cherrytomaten, gehalveerd

- 3 hardgekookte eieren, geprakt - Aantal takjes fijngesneden bieslook - 1 kleine el mayonaise

- 2 el kappertjes - 1 tl paprikapoeder - Peper en zout


Bereidingswijze Halveer de cherrytomaten en meng met de geprakte eieren. Knip de bieslook fijn met een schaar en meng samen met de mayonaise, kappertjes, paprikapoeder, peper en zout.


3. Zalm-ei salade


Ingrediënten

- 100 gram gerookte zalm, in kleine stukjes gesneden

- 2 Hardgekookte eieren, geprakt

- 1 el verse of gedroogde dille, fijnge- sneden

- 1 kleine el mayonaise

- 1 kleine el dikke (griekse) yoghurt

- 2 el kappertjes

- Peper en zout

Bereidingswijze

Meng de fijngesneden zalm met de hardgekookte eieren en voeg een eetle- pel mayonaise en yoghurt toe voor een goede binding. Voeg ook de kappertjes toe en breng op smaak met dille, peper en zout.

4. Pittige tonijnsalade


Ingrediënten

- 1 blikje tonijn op waterbasis (MSC keurmerk)

- 2 romatomaten,fijngesneden

- 1/2 appel (Granny Smith), in kleine blokjes

- Sap van een halve limoen

- 1/4 rode peper,fijngesneden

- 6 mini augurkjes,fijngesneden

- 4 takjes verse bieslook 1 el mayonaise

- 1 el lactosevrije kwark

- 1tl mosterd

- 1tl sambal

- 1tl kurkuma

- 1/2 tl komijn


Bereidingswijze

1. Snijd de appel, tomaten en augurken in kleine blokjes. Snijd de peper zeer fijn. Knip de bieslook fijn met een schaar (werkt het handigste!).

2. Laat de tonijn uitlekken in een zeef en meng deze vervolgens met alle andere ingrediënten. Proef als je alles hebt toegevoegd wat er nog mist! Een beetje pittigheid?

Voeg wat sambal toe. Te weinig zuur? Wat kwark. Laat je smaakpapillen zijn werk doen!


5. Frisse kikkererwtensalade


Ingrediënten

- 1 blikje kikkererwten (200 gram)

- 1 grote stengel bleekselderij

- 100 gram rode druiven

- Halve rode ui

- 30 gram rozijnen

- 1 handje cashewnoten

- 2,5 el lactosevrije yoghurt

- halve el (plantaardige) mayonaise

- 1 tl mosterd

- 1 el appelazijn

- 1 grote el verse dille

- Zout/peper/cayenne peper


Bereidingswijze

1. Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken.

2. Meng de yoghurt met de mayonaise, mosterd, azijn en kruiden.

3. Snipper de rode ui, snijd de bleekselderij in stukjes, halveer de druiven en snijd de dille fijn.

4. Prak, in een grote kom, de kikkererwten iets fijner en voeg de gesneden groenten en rozijnen toe. Roer de dressing goed door de ingrediënten heen. De cashewnoten roer je pas door de salade heen op het moment van serveren, zo blijven ze lekker knapperig.


6. Romige Doperwtenspread


Ingrediënten

- 300 gram doperwten (diepvries)

- 2 tenen knoflook

- Sap van een halve citroen

- 100 gram cashewnoten, geweekt

- 30 gram verse basilicum

- 2 el olijfolie

- Eventueel meer olijfolie / water om hem smeuïger te maken


Bereidingswijze

1. Wel de cashewnoten in lauwwarm water voor ongeveer 5 minuten, maar dit mag altijd

langer. Hoe langer hoe romiger je spread wordt!

2. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine of blender en laat hem draaien tot er een

smeuïge massa is ontstaan.


7. Zoete aardappelspread met feta


Ingrediënten

- 600 gram zacht gekookte zoete aardappel

- 150 gram feta

- 4 el verse koriander of peterselie

- snuf chilipeper, meer naar smaak

- scheutje olijfolie

- zeezout, naar smaak


Bereidingswijze

1. Kook de zoete aardappel zacht in c.a. 7 minuten.

2. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en meng goed. Proef even of hij goed op smaak is en voeg anders nog wat chilipeper, zout of verse kruiden toe. Klaar is je spread!



8. Bietenhummus


Ingrediënten

- 2 rode bieten, gekookt en in blokjes

- 1 blik (300 gram) kikkererwten

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 3 eetlepels tahin

- 1 eetlepel gemalen komijnzaad

- 1⁄2 citroen, geperst

- 1 eetlepel appelazijn

- 3 eetlepels olijfolie

- zout & peper, naar smaak

Nodig: keukenmachine of staafmixer


Bereidingswijze

1. Kook eventueel de bieten als je rauwe bieten gebruikt. Schil ze dan eerst voordat

je ze opzet. Snijd de bieten en pel en pers de knoflook.

2. Doe de bieten, knoflook, tahin, komijn, azijn, olijfolie en het citroensap in een

keukenmachine of gebruik je staafmixer. Meng goed.

3. Proef en breng op smaak met peper & zout. Eventueel voeg je nog wat extra

citroensap of olijfolie toe. Klaar!


9. Verrassend smaakvol: Vegan bonenspread


Ingrediënten

- 1 blik witte bonen

- 2 tenen knoflook, geperst

- Grote hand verse bieslook

- Grote hand verse peterselie

- 2 el sojasaus, meer naar smaak

- Sap van 1 citroen

- Rasp van de schil van een halve citroen

- Peper & zout


Bereidingswijze

1. Pel de knoflook en pers deze. Knip de bieslook iets fijn en snijd de peterselie grof.

2. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en meng tot een gladde spread. Nu komt het

leuke: proef en breng op smaak! Voeg nu wat extra peper & zout, citroensap of sojasaus

toe.


10. Muhammara


Muhammara?! Heb jij er weleens van gehoord? Het is een romige spread uit het Midden-Oosten op basis van gegrilde rode paprika's en amandelen. Echt een aanrader om eens te proberen. Je kunt hem lekker dippen met een crackertje of je gebruikt het als spread bij een heerlijke bowl. Het recept van de bowl vind je in de receptenapp. Klik op de foto en zoek op kleurrijke bowl met Halloumi.


Ingrediënten muhammara

- 100 gram gegrilde rode paprika’s in olie

- 100 gram geroosterde amandelen

- 2 tenen knoflook, geperst

- 1⁄2 tl chilivlokken

- 3 el citroensap

- Zout om op smaak te brengen

Nodig: keukenmachine


Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten in je keukenmachine tot een glad smeersel. Blijft het de dik dan voeg je een extra scheut olijfolie of water doe. Breng op smaak met peper &

zout.

63 keer bekeken

©2020 door Yourmealplanners.nl. Met trots gemaakt met Wix.com